een lijstje voor bij de dokter

Heb je het ook al gehad, dat je buiten komt na een doktersvisite, en dan denk je: lap, ik ben vergeten te zeggen dat ik naar de dermatoloog ben geweest! of, ik ben vergeten een voorschrift te vragen!

Of een vraag die je had over een onderzoek, of over een nieuwe therapie waarover je iets in de media hebt gelezen, of je bent vergeten te zeggen dat je enkele weken terug huiduitslag had of soms wel eens pijnlijke steken in je oog. Soms gaat het ook allemaal zo rap of ben je overdonderd door wat de dokter te zeggen heeft dat je daardoor dingen vergeet te vermelden of vragen. En eventjes terug naar binnen gaan is dan dikwijls niet meer mogelijk.

Maak een lijstje voordat je bij de dokter op visite gaat! Zo heb je tijdens de visite een houvast. Op het einde van de visite kan je nog eens snel overlopen of alle puntjes van je lijstje wel aan bod gekomen zijn.

nietvergeten

Hier zijn enkele tips met dingen die je kan opschrijven, zodat je een leidraad hebt voor je visite bij de dokter. Je hoeft natuurlijk niet van alle puntjes die hieronder staan iets op te schrijven, het zijn gewoon enkele tips om je op voorhand al te doen nadenken over wat er bij de dokter zoal aan bod kan komen. Jij beslist natuurlijk zelf wat je belangrijk vindt om al of niet te vragen.

1. de symptomen: Ook al is het niet nieuws het kan voor jouzelf en ook voor de dokter handig zijn om jouw belangrijkste symptomen nog eens te overlopen. Maar er kunnen ook nieuwe symptomen of ongemakken zijn die misschien op’t eerste zicht niet direct verband houden met je ziekte, maar toch wel belangrijk zijn om te vermelden. Niet alleen fysieke pijnen of ongemakken, maar ook hoe je voelt kan belangrijk zijn om te melden.

2. onderzoeken: resultaten van vorige onderzoeken bespreken, staan er onderzoeken gepland? Wanneer krijg je het resultaat van die onderzoeken? Eventuele doorverwijzing naar een andere specialist voor andere onderzoeken?

3. de diagnose: welke diagnose? wat betekent dat dan? wat is de prognose?

4. medicatie: welke en hoeveel? Voel je je er goed bij of niet? Heb je vragen over mogelijke bijwerkingen? De effecten op lange termijn? Hoeveel kost het? Mag je het samen nemen met andere medicatie?

5. algemene behandeling: vragen over oefeningen en oefenprogramma’s; welke andere behandelingen of therapieën bieden opties? invloed van warmte en koude? zijn er tips voor dagdagelijks leven? speelt voeding een rol?

6. contact: lotgenotencontact? zijn er patiëntenverenigingen? bijeenkomsten? specifieke programma’s?

7. administratieve formaliteiten: heb je voorschriften nodig, een ziektebriefje, één of ander attest dat moet ingevuld worden, voorschriften voor de kine of de reva?

8. afspraken: wanneer moet je de volgende keer terugkomen? maak jij zelf een afspraak of wordt dat op het secretariaat voor jou gedaan? Laat de dokter jou zelf iets weten in verband met gedane onderzoeken, of neem jij daar contact voor op?

Zijn er nog andere dingen waar jij aan denkt die je niet mag vergeten? 

zakdoek
afbeeldingen gevonden op internet (zakdoek), auteurs onbekend

Plaats een reactie